Чествување на небројната годишнина од смртта на мајсторот по кулинарство, Сергеј Прокопиев со осврт кон интернет статистиките врзани за неговиот лик и дело
2:13 PM

Тие негови два обида во предвидување на својата смрт  сè уште нè искушуваат, две неодговорени прашања - дали ја напиша својата “Final Story” кога “he ate so many books that finally storyfull he could peacefully have the covers closed on him” или тој Fatal Day  како совршен крај, “like a bullet shot went straight through his heart.”


Во далечната, но краткогледа 2010-та нечујно згасна ФБ профилот на милувачот на гурманските непца, Сергеј Судбоносец Прокопиев. Зад себе остави неколку оскудни белешки на вкусни кускус раскази и кратка листа на омилени нешта.

Крајот на неговото интернет постоење беше испратено со 10.567 лајкови на неговата последна статус изјава: „Целиот живот целам кон совршената печатна грешка“ поставена на 02/02/1972 во 12:36 навечер. По официјалното постирање на неговиот некролог на сајтот „Лесна му конекција“, неговиот претсмртен статус достигна дотогаш невидена бројка кликови така што Твитер беше приморан на одредено време да го даде на заем синиот кит на техничкиот ФБ персонал. По неколкудневниот куршлус Фејсбук се врати на мониторите ширум светот подновен со 466.820 фан страници на Прокопиев. Беа аплоудирани слики, дело на современици на Прокопиев и негови пријатели спиритуалисти кои успеале да го фотографираат неговиот лик во кристална топка. Токму тие слики беа причина за отпочнување жестока дебата дали тоа навистина беше доказ дека непреболениот уметник на слатките залаци бил блескава снегулка облечена во човечко тело или „фотографите“ посетувале вечерно училиште по фотографија. Точната бројка на сликите кои можат да се најдат на 466.820-те фан страници е невозможна да се запише освен ако не сакаме да го направиме текстов user-unfriendly и да го искушиме трпението на читателскиот блог апетит. Голем дел се должи на фактот што половината од популацијата во Сончевиот систем тагирала сопствени слики со ценетото и пречесто облајкуваното име на Сергеј Судбоносец Прокопиев.

Сепак, проучувачите на делото на скромната Прокопиева креативност се среќни што денес можат со сигурност да тврдат за огромниот печат што тој го оставил во електронските анали. Иако можеби преумерен во апдејтувањето на своите белешки на профилот, благодарејќи на богатството од линкови, современо наречени референци, можеме да заклучиме дека оваа уметничка душа била до врв исполнета правливи страници од дебели томови на митови, легенди и бабини деветини. Ниеден експерт по прокопиологија не се ни осмелува да постне своја анализа на блогот wyrd.prokop_na_sudbinata.expert без да ја спомене Сергеевата пишуванка која зборува за астролошкото верување на Келтите со зборовите на мртвиот е-јазик:

Trees Have Needles

She broke a branch. She broke another branch. Then another. And another. She looked at her hands. She raised them needling the wind above. All she ever wanted was to be a tree.

Сергеј, дрвото со гранки кои плетат во воздухот. Сергеј, судбоносецот на писма за градот на предадените сонови. Сергеј, прокопсаниот покрај патот кон вампировите лозја. Сакаше да цитира стихови од Дали, да држи такт на танцовите изведби на Ниче, да сонува крај грамофонските плочи од Т.С.Елиот, да пие чај од Ц.С.Луис.

Обичен човек, кој никогаш не го прежали ненаоѓањето на мајстор за поправка на трите скршени светилки.


Ѕвездана Љубовпад, од Куќата на трите скршени светилки под раководство на Надењка Ш.Зузакова
лето блогово 25100100


Tweet

Шеќернолимонова
...јас секогаш во полглас ги изговарам истите зборови: „Јас ве љубам, Надењка!“